Herbebossing

Er is in Indonesië veel kaalslag gepleegd. O.a. in Borneo en Sulawesi zijn grote delen geheel ontbost, met desastreuze gevolgen: CO2-uitstoot, overstromingen, branden, verwoesting leefgebied, voedseltekorten, bedreiging biodiversiteit, etc.
Masarang voert zowel in Sulawesi als in Borneo herbebossingsprojecten uit. Via agrobosbouw, een ecologisch verantwoord systeem, wordt de bosfunctie gecombineerd met duurzame productie van voedsel en andere natuurlijke hulpbronnen. Deze methode draagt bij aan de verbetering van economische, milieu- en sociale baten van het bos. Niet alleen wordt zo nieuw bos gecreëerd, het biedt ook bescherming aan nog bestaande bos.
De foto boven laat de Masarang berg in 2004 zien, en de foto onder laat de situatie in 2018 zien. De resultaten van herbebossing kunnen behoorlijk spectaculair zijn. Zie ook een van de succesvolste Masarang projecten!

Doelen
Bebossing is onder andere cruciaal voor:
- Een stabiele watervoorziening en een lokaal klimaat met voldoende regen en verkoeling. Deze water- en klimaat regulerende functie is weer van groot belang voor een grotere opbrengst van de akkerbouw op de gebieden die in de buurt van het bos liggen.
- Het in stand houden van de diversiteit aan planten en dieren (biodiversiteit) en hun kwetsbare onderlinge samenhang (ecosysteem).
- De productie van voedsel, hout, medicijnen, energie en andere hulpbronnen
- CO2-opname.
Door herbebossing wil Masarang bestaand regenwoud beschermen en nieuw bos creëren. Door beter gebruik van het ecologisch en economisch potentieel van het regenwoud, kan de lokale bevolking zich ontwikkelen. Daarmee neemt zij zelf een centrale rol in bij de bescherming van het bos, haar leefgebied.
De Masarang berg levert weer drinkwater!
Resultaten herbebossing
Herbebossing West-Kalimantan
In 2012 en 2013 verspreidt Masarang circa 40.000 suikerpalmen met bijbehorende educatie voor circa 1000 boeren uit meer dan 100 Dayak-dorpen.
De boeren leren om de suikerpalm te tappen, en ook leren ze over de vele nuttige toepassingen van de suikerpalm. Verder werken we aan het vastleggen van de eigendomsrechten van de Dayaks over hun grond, zodat oliepalmbedrijven niet meer zo makkelijk hun vaak eeuwenoude grondrechten kunnen schenden.
Herbebossing Pulisan
Bijna 10 jaar geleden heeft Masarang in Pulisan (Noord-Sulawesi) een ontboste kom van circa 80 hectare volledig herbebost. Op het kale grasland eromheen , zijn nu nog eens 1000 jonge suikerpalmen aangeplant.
Het reeds herbeboste gebied in Pulisan, een komvorm tussen de heuvels, met onder andere duizenden Tjempaka- , Pakowabomen en suikerpalmen, zorgt ervoor dat de waterhuishouding in dat gebied sterk is verbeterd, met als gevolg dat zelfs Timbukar, een 10 km verderop gelegen dorp weer schoon water in haar bron heeft. Ook leven er weer diverse vogels en wilde zwijnen in het bos. Een aantal boeren daar heeft zelfs een groep zwarte makaken waargenomen.
Om het bos lag een groot stuk kaal grasland. Daar heeft Masarang-ranger Sonny Ering, onder leiding van onze bosbouwkundige Harry Kaunang nu circa 1000 jonge suikerpalmen aangeplant. Dit konden we doen dankzij de financiële steun van onze donateurs. Hiermee zet Masarang een volgende stap in de herbebossing rond Pulisan.
Pulisan bos