Tasikoki dierenopvangcentrum

tasikoki

Dr. Willie Smits bouwde het Tasikoki dierenopvangcentrum in Noord-Sulawesi aan het eind van de jaren ’90, samen met enkele andere opvangcentra, om de illegale handel in wilde dieren in Indonesië te bestrijden.

Masarang beheert het dierenreddingscentrum Tasikoki middels welk het ministerie van bosbouw wordt ondersteund in hun taak de handel in, het houden van en de smokkel van beschermde diersoorten actief te bestrijden. Op dit moment zijn als resultaat van deze samenwerking zo’n honderd verschillende diersoorten op het station ondergebracht. Het ministerie van bosbouw betaalt voor minder dan 5% van de kosten van het centrum en we zijn helemaal aangewezen op vrijwilligers en donaties om te zorgen dat de dieren een betere verzorging gegeven kan worden dan mogelijk zou zijn onder het ministerie van bosbouw alleen.

Noord-Sulawesi ligt binnen een bekende route voor dierensmokkel uit Indonesië naar de mondiale markt via de Filippijnen. Met uitsterven bedreigde dieren uit de hele Indonesische archipel lijden onder deze handelsroute. Het centrum heeft bijvoorbeeld op dit moment naast de vele diersoorten uit Sulawesi ook dieren uit Sumatra (bijv. Siamang mensaap), Borneo (orang-oetans, gibbons, Maleise beren), Java (Javaans luipaard en schildpadden), Papua (Casuaris, papegaaien, krokodillen). Tasikoki bevindt zich dus op een strategische locatie om de autoriteiten te helpen bij het aanpakken van deze misdaad en om de in beslag genomen dieren te verzorgen en rehabiliteren.

Het opvangcentrum heeft een team van toegewijde medewerkers, dat zich toelegt op de verzorging van de dieren, zodat deze herstellen en indien mogelijk weer in het wild geherintroduceerd kunnen worden. Naast de redding en revalidatie van dieren, verzorgt Tasikoki onderwijsprogramma’s voor lokale scholen, om kinderen bewust te maken van de bedreigingen van de dieren en de kostbare biodiversiteit van Indonesië.

Vrijwilligerswerk
Het werk op het centrum wordt verricht door lokale medewerkers onder leiding van een internationaal team dat dit werk slechts tegen kost en inwoning doet. Ze worden ondersteund door hardwerkende vrijwilligers van over de hele wereld. Vrijwilligers nemen deel aan de zorg voor de dieren en het centrum en leveren een financiële bijdrage die ten goede komt aan de voeding en zorg voor de dieren.

Voor meer informatie en mogelijkheden voor vrijwilligers kunt u hier meer informatie vinden. Via de contact button kunt bovendien hulp krijgen bij uw boeking naar Tasikoki.

Het leven van een vrijwilliger op Tasikoki kan je hieronder bekijken, gemaakt door of Raymond Hartman (in Engels).

Alle projecten in Redding bedreigde diersoorten en biodiversiteit