De Village Hub

village hub
De village hub in Tomohon

In het tropisch regenwoud kan de suiker palm (Arenga Pinnata) worden gevonden. De village hub is een mini-fabriek, waar suiker wordt gemaakt uit het sap van de boom. Ondanks voltooiing van het project is het proces de afgelopen jaren geoptimaliseerd door het combineren van nieuwe technologieën en daardoor is het hele systeem nu afvalloos. Ieder restproduct (zoals warmte, organisch afval etc.) is input voor een ander proces/product, waardoor het business model van de fabriek is geoptimaliseerd.

Filmmateriaal
In deze prachtige film, gemaakt door Raymond Hartman kan je zien hoe het werkt (in het engels).

Hoe de suiker palm groene energie, gezonde voeding, meer bos, banen en vooruitgang biedt voor de lokale bevolking.

Meer informatie over de Village Hub in Noord Sulawesi

De Village Hub in Tomohon

De village hub in Tomohon is gebouwd met de hulp van Stichting Doen, de National Geograhic, de Rabobank Foundation, Spie het ministerie van Economische zaken /RVO. De Village Hub in Tomohon heeft belangrijke educatieve doeleinden voor het tonen van de levensvatbaarheid van het suikerpalm concept in de afgelegen regenwouden van Indonesië.

Voordelen voor de boeren

Voordelen voor de boeren

Het voornaamste doel is om boeren in afgelegen gebieden van Indonesië een fatsoenlijk leven te geven met tegelijkertijd het behoud van het regenwoud. Met behulp van deze kleine mobiele fabrieken kan suiker sap worden verwerkt tot suiker, dat zorgt voor een duurzaam inkomen.

Plannen voor West Kalimantan

Plannen voor West Kalimantan

De Village Hubs kunnen worden neergelaten in het bos door een helikopter. Willie wil deze hubs in afgelegen dorpen te plaatsen bijvoorbeeld bij de Dayak mensen in Borneo. De Dayak zijn van oudsher jagers die zien dat hun bossen verdwijnen als gevolg van de illegale houtkap en door de palmolie plantages. De mensen zijn arm, worden soms gedwongen om als illegale houthakkers werken, er is weinig scholing en er zijn veel sociale problemen.

Echter, in wat er van het bos over is, worden suiker palmen worden geplant. Door het leveren van ‘Village Hubs’ aan de mensen, kunnen grote hoeveelheden suiker sap worden verwerkt en veel mensen kunnen suikerpalm boeren worden. Niet alleen maken de hubs suiker sap, ze zijn ook uitgerust om schone bio-ethanol te maken (gezonder dan te koken op hout), ze genereren elektriciteit en drinkwater, en hebben zelfs instrumenten voor medische zorg.