Hans van Willige

Voorzitter Stichting Masarang International

Hans van Willige

Hans van Willige (1964) is gefascineerd door de innovatieve ideeën van Willie Smits om de balans tussen mens en natuur te herstellen. Deze innovaties zijn universeel: wat in Indonesië werkt is in hoge mate relevant voor andere gebieden op de wereld waar het tropisch regenwoud onder druk staat.

Hans is al langer actief betrokken bij Masarang en Indonesië. De afgelopen jaren heeft hij Willie en de Masarang projecten op Sulawesi en Kalimantan diverse malen bezocht. Bovendien is zijn vrouw Angel geboren op Java en hebben zijn studerende kinderen alledrie een bijdrage geleverd als Tasikoki volunteer.

Na de Erasmus Universiteit en de Koninklijke Marine heeft Hans gewerkt als consultant bij McKinsey en in diverse internationale posities bij Nike. Daarna is hij gaan ondernemen en besteedt hij zijn tijd en energie aan bijzondere bedrijven met bezieling. In die zin past een bevlogen organisatie als Masarang perfect in het rijtje. Vanaf augustus 2018 is Hans de nieuwe bestuursvoorzitter.

Wim van de Meerendonk

Bestuurslid

Wim is sinds juni wim-van-den-meerendonk2012 actief als vrijwilliger voor Masarang. Zijn eerste kennismaking met Willie Smits was via het boek “De denkers van de jungle”, dat hem diep heeft geraakt. Niet alleen vanwege de schoonheid van de denkconcepten van Willie, maar ook om de vreselijke kaalslag en de aantasting van de biodiversiteit van de afgelopen 20 jaar. Een thema dat hem al vanaf mijn kindertijd verontrust. Toen Willie vorig jaar tijdens een meeting reclame maakte voor Tasikoki, het dierenopvangcentum op Sulawesi, aarzelde hij geen moment en is gaan helpen. Het was geweldige ervaring!

Daarnaast werkt hij bij Rijkswaterstaat, waar hij adviseur is op het gebied van natuurlijk kapitaal (o.a. Ecosysteemdiensten benadering). Een onderwerp dat veel raakvlakken met het werk van Willie. Eerder adviseerde hij over bodembeleid (beheer, sanering, en onderzoek). In het verleden heeft hij bedrijven op dit gebied geadviseerd, een aantal jaren onderzoek gedaan aan de universiteit (op het raakvlak van celbiologie en biopolymeren), en van huis uit is hij bioloog. Door een 15 maanden durende reis in Zuid-en Midden Amerika ‘herontdekte hij zijn liefde voor de natuur, en ook daar zag hij hoe de relatie tussen extreme rijkdom, armoede, ontbossing en corruptie zijn verwoestende werking uitoefent op het alledaagse leven, en de toekomst van onze planeet op het spel zet.

Esther Klinkum

Bestuurslid

Sindsesther-klinkum juni 2012 is Esther als vrijwilliger aan de slag voor de stichting Masarang International. Zij werd net als vele Nederlanders geïnspireerd door de uitzending van de Reünie waarin Willie Smits zijn verhaal over o.a. het dierenopvangcentrum Tasikoki vertelde. Datzelfde jaar in oktober 2011 reisde zij af om een maand als vrijwilliger aan de slag te gaan in Tasikoki. Dit was een onbeschrijfelijke ervaring en zij was verrast hoe leuk het is om met dieren te werken en zeker met dieren die wij niet direct in ons dagelijks leven tegenkomen. Verder ligt Tasikoki op een zeer idyllisch plekje en heeft zij intens genoten van de natuur aldaar. Toen in 2012 de kans kwam om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor Masarang International, kwam daar gelijk weer dezelfde energie naar boven die zij op Sulawesi, Tasikoki ook had ervaren en twijfelde zij geen moment om zich in te gaan zetten om de prachtige natuur van Indonesië te behouden.

Het sterke verhaal van Masarang hoe deze natuur te bewaken, te behouden en her te bebossen in samenwerking met de lokale bevolking spreekt haar erg aan.
In het dagelijkse leven is Esther ZZP’er en zet haar diensten in bij verschillende projecten als projectleider en planner.

Rowena Façee Schaeffer

Ondersteuner Bestuur

RoweRowenana (1969) zet zich sinds 2015 in voor Masarang International daar waar hulp nodig is. Het TV programma De Reünie, waarin Willie Smits centraal stond,  was voor haar de aanleiding om zich in te gaan zetten voor bedreigde wilde dieren. Sindsdien zet Rowena zich in met haar stichting Rowena Goes Ape voor diverse organisaties, schrijft over de problematiek en de verschillende dieren die in de opvangcentra zitten en werft fondsen voor projecten of organisaties, zoals het Sintang Orangutan Center.  Ook steekt ze zelf de handen uit de mouwen. Ze werkt al jaren 1 dag per week met getraumatiseerde chimpansees bij Stichting AAP en gaat ze minstens  twee maal per jaar aan de slag in een opvangcentrum voor bedreigde wilde dieren in het buitenland. Ook in het Tasikoki Wildlife Rescue Center, opgericht door Willie Smits, heeft ze enkele weken gewerkt. Door haar werk in opvangcentra in Azië kon ze met eigen ogen aanschouwen wat de grootschalige ontbossing door met name de oliepalm industrie te weeg brengt en sindsdien spant ze zich in voor Masarang.

In het dagelijks leven werkt Rowena als communicatie adviseur bij een gemeente in Zuid-Holland.

In december 2010 werd Stichting Masarang International gelanceerd in Nederland, met als doel bekendheid van de projecten van Masarang Indonesië te vergroten, deze te promoten en fondsen hiervoor te werven.

Alle bestuursleden en medewerkers van Masarang International zijn vrijwilligers en zij ontvangen geen vergoedingen of salarissen.